FEDIVERSE

INTRO

El o la FEDIVERSE (FEDeration unIVERSE) és la xarxa de xarxes socials lliures i ètiques. Hi ha moltes xarxes socials a la FEDIVERSE i moltes són de microblogging (Mastodon, Pleroma, GNUsocial, etc. ). Però també federen altres eines, com Pixelfed, Funkwhale i Peertube, que serveixen per emmagatzemar i compartir imatges, música i vídeos, respectivament. I no cal tenir un compte a cada lloc: les usuàries d'eines federades poden interactuar entre elles.

Serveis de xarxes asocials privatives com poden ser Twitter o Facebook, no incorporen aquesta federació i, per tant, una usuària de Twitter no pot interactuar amb una usuària de Facebook; i viceversa. A més, les xarxes lliures de la FEDIVERSE han estat creades per poder ser autogestionades per les seves usuàries, i no pas per cap corporació amb ànim de lucre.

LLIBRET

Per tal d'explicar què és i com funciona la FEDIVERSE i, sobretot, per tal d'animar a les veïnes de tots els barris a conèixer xarxes realment socials i lliures, hem creat un text en català anomenat "FEDIVERSE, xarxes lliures i ètiques". El podeu trobar en aquests formats:

  • a4. Per imprimir a doble cara, imprimir imparells i després parells, o a la inversa.

  • a4-landscape. S'imprimeix i es doblega. Queda en forma de llibret a5. Per imprimir a doble cara, imprimir imparells i després parells, o a la inversa.~~ Avís: és maquetació de guerrilla. Aviat farem un taller de Scribus i el maquetarem com cal ;)~~ De moment, tirem de LibreOffice

  • pad traduïble. Hem creat un pad per a la versió en català i animem a totdon i tothom a traduïr-lo. Actualització: gràcies a qui l'estigui traduïnt al gallec :)

  • a5. Hem imprès 100 exemplars d'aquesta versió del llibret en a5 de cara al SobTec, on participem d'una xerrada titulada "Història i estat actual de les xarxes socials lliures i distribuïdes" :) Aquests 100 exemplars ens han costat 121 iuros (IVA inclòs).

ESDEVENIMENTS

5 de desembre de 2018. Al berenatec de desembre, que va ser el primer de tots, va tenir per tema la presentació del llibret.

2 de març de 2019. La xerrada al Sobtec la vam fer a 6 mans i en tres parts: la primera part és un vídeo introductori que en presenta el context imperant ;) la segona és una cronologia anomenada "Un passeig pel Fediverse", que ens explica la història de les xarxes socials lliures; i la tercera, són unes diapos que expliquen el llibret "FEDIVERSE, xarxes lliures i ètiques". Per llegir més sobre aquest tema, vegeu l'entrada titulada "Vam estar al Sobtec 19" al blog de Surt del Cercle.

15 de març de 2019. Accidentalment, -i per tal de fer conèixer l'existència i auge d'eines de comunicació ètiques-, vam acabar participant a "Comun_ESS", una trobada sobre la comunicació de les entitats de l'Economia Social i Solidària a nivell de l'estat espanyol.

També al març, com l'autor va acceptar posar el contingut també a Peertube, vam posar subtítols en català i espanyol al seu vídeo "Mastodon & Fediverse: Explained".

SANTSENQUES

A Lleialtec, participem de la FEDIVERSE a través d'una instància o node de Pleroma que s'allotja a la Lleialtat. I convidem a les veïnes de Sants, especialment les persones i entitats de la CELS, a crear-se un compte en aquest node. Sigueu benvingudes a Santsenques i saludeu-nos virtualment a @lleialtec@santsenques.cat :)

Si teniu qualsevol dubte o simplement voleu conèixe'ns, passeu a saludar físicament a l'aula lliure de la Lleialtat. Hi som cada primer i tercer dilluns de mes i estarem encantades de donar-vos un cop de mà per participar del node creant un compte per vosaltres i/o per la vostra entitat o col·lectiu.

A més, si sou membres de la CELS, també us podem donar suport per resoldre qualsevol qüestió tècnica o conceptual que tingui a veure amb la participació digital a la Lleialtat, com fer funcionar l'àgora.